Onze merken hebben bij het creëren van hun collectie met talloze fascinerende designers samengewerkt. Op deze pagina vertellen we je graag meer over de designers, hun geschiedenis en hun designfilosofie.
Navigeer snel naar
Spalvieri & Del Ciotto — Inga Sempé — Oiva Toikka — Javier Mariscal — Eero Aarnio — Benedetta Mori Ubaldini — Marc Newson — Jasper Morrison — Floris Hovers — Thomas Heatherwick — Konstantin Grcic — Naoto Fukasawa — Ronan & Erwan Bouroullec — Edward Barber & Jay Osgerby — Ron Arad — Anderssen & Voll
Spalvieri & Del Ciotto
Simone Spalvieri en Valentina Del Ciotto, beiden geboren in 1982, ontmoetten elkaar in 2003. Nadat ze waren afgestudeerd in respectievelijk industrieel ontwerp en interieurontwerp aan de Milan Politecnico, werden ze onmiddellijk een koppel, zowel in hun persoonlijke als professionele leven.
Ze woonden en werkten in Milaan en Londen voordat ze hun basis verhuisden naar Tolentino, een klein dorpje midden in de natuur.
De ontwerpstudio van Spalvieri & Del Ciotto is een ontmoetingsplaats en een smeltkroes van ideeën, onderzoek en experimenten. Hun werk, gekenmerkt door formele, functionele zuiverheid, is gebaseerd op het idee dat elk designproduct een waarde moet zijn die kan worden doorgegeven aan toekomstige generaties en een stuk van onze geschiedenis en onze cultuur bevat en overbrengt.
Door middel van design trachten ze nieuwe materialen en nieuwe technologieën mensvriendelijker te maken, met als doel meer innovatieve objecten begrijpelijker en gemakkelijker te gebruiken te maken.
Ze werken samen met enkele van de meest fascinerende Italiaanse en internationale ontwerpersnamen zoals Magis, Poltrona Frau, Established & Sons, Lexon, Fratelli Guzzini, Arena Waterinstinct, Mamoli en Colombo Design. In 2013 waren ze winnaars van de "Top Young Italian Industrial Designers Prize", beloond door Massimo Vignelli met een tentoonstelling in het Italian Cultural Institute in New York getiteld "Slow Design Exhibition". Ze hebben internationale onderscheidingen gewonnen, zoals de Red Dot Award en de China Good Design en de German Design Awards.
Inga Sempé
Deze Franse ontwerper werd geboren in Parijs en studeerde in 1993 af aan Ensci (École Nationale Supérieure de Création Industrielle, Parijs).
Van 2000 tot 2001 was ze gastdocent aan de Villa Medici in Rome (Franse Academie). Ze werkt sinds 2000 voor zichzelf.
Ze begon te werken met de Italiaanse bedrijven Cappellini en Edra, gevolgd door andere Franse, Japanse, Italiaanse en Scandinavische bedrijven, waaronder HAY, Ligne Roset, Wästberg, Alessi, LucePlan, Magis, Mutina, Røros, Moustache, Svenskt Tenn, Gärsnäs...
Ze woont en werkt in Parijs.
Oiva Toikka
Professor Oiva Toikka (geboren in 1931) is een van de grootste namen in het Finse glas. Zijn fantasierijke, rijke, gedurfde glaskunst wijkt af van de gestroomlijnde esthetiek van Scandinavisch design. Oiva Toikka staat wereldwijd bekend om zijn unieke en enorme bijdrage aan Fins kunstglas in de afgelopen halve eeuw (de Birds Collection voor Iittala is zijn bekendste werk. De stukken worden jaarlijks vernieuwd en zijn zeer gewild als cadeau- en verzamelstukken). Hij genoot een internationale carrière en ontving talloze onderscheidingen, waaronder de Lunning Prize, Pro Finlandia Medal, World Glass Now 85 Award, Kaj Franck Design Prize en de Prince Eugen Medal.
In de afgelopen jaren is Toikka ook een vruchtbare samenwerking aangegaan met Magis, wat heeft geresulteerd in drie producten gemaakt van rotatiegegoten polyethyleen (de schommelvogel Dodo, de kleurrijke kapstok Paradise Tree en het rekkensysteem Downtown) en een paar zeefdrukken, Momenten van vindingrijkheid genoemd.
Javier Mariscal
Javier Mariscal werd in 1950 in Valencia geboren en ontwikkelde zijn professionele carrière in Barcelona. De mediterrane cultuur van beide steden komt tot uiting in zijn werk: hiervan heeft hij het hedonisme, optimisme en symboliek geërfd die kenmerkend zijn voor zijn ontwerpen, evenals het levendige kleurenpalet en zijn poëtische benadering.
Voordat het omgaan met projecten vanuit een multidisciplinair oogpunt een erkende waarde werd, verplaatste zijn professionele activiteit zich al gemakkelijk en zelfverzekerd van de ene discipline naar de andere, dankzij zijn onvermoeibare nieuwsgierigheid en zijn gepassioneerde drang naar innovatie, en droeg hij bij om het dagelijks leven interessanter, gemakkelijker te maken en vriendelijker.
De oprichting van Estudio Mariscal in 1989, bestaande uit een team van specialisten die nauw met hem samenwerken, heeft hem in staat gesteld om complete projecten aan te pakken. Mariscal is internationaal bekend en zijn werk weergalmt breed in de media, omdat hij, net als zijn werk, weet hoe hij rechtstreeks met het grote publiek moet communiceren.
Aangezien zijn grote specialiteit tekenen is, is zijn benadering van elke opdracht een artistieke, waarbij hij een universele, tijdloze taal gebruikt die waarde, uniciteit en emotionele diepte toevoegt aan zijn projecten. Zijn durf staat in verhouding tot de grote uitdagingen die hij is aangegaan, van de mascotte voor de Olympische Spelen van Barcelona tot het algehele ontwerp van een extreem luxueus hotel, tot de creatie en regie van de film Chico & Rita.
Eero Aarnio
De Finse ontwerper Eero Aarnio (geboren in 1932 in Helsinki) is een van de grootste vernieuwers van modern meubeldesign. Van 1954 tot 1957 bezocht hij de School voor Toegepaste Kunsten in Helsinki en in 1956 trouwde hij met Pirkko Attila, met wie hij twee dochters kreeg.
Zijn werk als ontwerper begon in de vroege jaren 60, toen hij zijn eigen ontwerpstudio opende in Helsinki. Eero Aarnio begon te experimenteren met kunststoffen, levendige kleuren en organische vormen, waarbij hij zich losmaakte van traditionele ontwerpconventies.
Zijn nu iconische plastic creaties omvatten de stoelen Ball (1963), de Pastil (1968) en de Bubble (1968), evenals de abstracte hond Puppy die hij in 2004 ontwierp voor de Magis-collectie Me Too. Veel van Aarnio's werken zijn opgenomen in 's werelds meest prestigieuze musea, waaronder het Victoria and Albert Museum in Londen, het MoMA in New York en het Vitra Design Museum in Weil am Rhein.
Benedetta Mori Ubaldini
Voordat Benedetta Mori Ubaldini in 2005 naar Milaan verhuisde, woonde en studeerde hij in Londen, waar hij kunst en design volgde aan het Westminster College of Adult Education en vervolgens Fine Arts aan de Middlesex University.
Benedetta werkt met veel materialen, maar staat vooral bekend om haar vernieuwend en buitengewoon mooi draadwerk. Elk stuk begint zijn leven als industrieel geproduceerd, opgerold "kippendraad", dat geleidelijk met de hand wordt gevormd, waarbij de stukken worden gedraaid en samengevoegd om een naadloos uiterlijk te geven.
Zoals Benedetta zelf zegt: "Wat ik leuk vind, is om grote ruimtes te vullen met verhalen, om driedimensionale afbeeldingen te creëren, en ik hou ervan dat ze suggestief, symbolisch en poëtisch zijn. De sculpturen die ik maak in kippengaas hebben helemaal geen interne structuur, daarom wordt het samenspel tussen aanwezigheid en afwezigheid het magische element van het werk en geeft elk stuk de lichtheid van een verschijning, een spookachtige kwaliteit, als een spoor uit het geheugen of beelden uit een droom."
Marc Newson
Marc Newson wordt beschreven als de meest invloedrijke ontwerper van zijn generatie. Hij heeft in een breed scala aan disciplines gewerkt en alles gecreëerd, van meubels en huishoudelijke voorwerpen tot fietsen en auto's, privé- en commerciële vliegtuigen, jachten, verschillende architecturale opdrachten en kenmerkende sculpturale stukken voor klanten over de hele wereld.
Newson, geboren in Sydney, bracht een groot deel van zijn jeugd door met reizen in Europa en Azië. Newson heeft gewoond en gewerkt in Tokio, Parijs en Londen, waar hij nu is gevestigd, en hij blijft veel reizen. Zijn klanten omvatten een breed scala van de bekendste en meest prestigieuze merken ter wereld - van productie en technologie tot transport, mode en de sector van luxegoederen. Veel van zijn ontwerpen waren een doorslaand succes voor zijn klanten en hebben de status van moderne designiconen bereikt.
Marc Newson werd opgenomen in Time Magazine's 100 meest invloedrijke mensen ter wereld en heeft talloze onderscheidingen en onderscheidingen ontvangen. Zijn werk is aanwezig in vele grote museumcollecties, waaronder het MoMA in New York, het London's Design Museum en V&A, het Centre Georges Pompidou en het Vitra Design Museum. Na talloze veilingrecords te hebben gevestigd, is Newson's werk nu goed voor bijna 25% van de totale markt voor hedendaagse designkunst.
Jasper Morrison
Jasper Morrison werd in 1959 in Londen geboren en studeerde af in Design aan de Kingston Polytechnic Design School, Londen (1979-82 BA (Des.)) en The Royal College of Art for Postgraduate studies (1982-85 MA (Des.) RCA) . In 1984 studeerde hij met een beurs aan de HdK in Berlijn. In 1986 richtte hij een Office for Design op in Londen.
Tegenwoordig bestaat Jasper Morrison Ltd. uit drie ontwerpbureaus, een hoofdkantoor in Londen en twee filialen: één in Parijs (geopend in 2002) en één in Tokio (geopend in 2007). De diensten die worden aangeboden door Jasper Morrison Ltd. zijn breed, van meubels tot serviesgoed en keukenproducten, tot verlichting, elektronica en apparaatontwerp, ontwerpen voor de openbare ruimte en meer recentelijk horloges, klokken en schoenen. In 2005 richtte hij samen met Naoto Fukasawa Super Normal op. Juni 2006 zag de eerste Super Normal tentoonstelling in Tokyo. In 2009 opende de Jasper Morrison Limited Shop in Londen en in 2011 werd zijn webshop gelanceerd.
Hij heeft klanten over de hele wereld, allemaal leiders in hun eigen vakgebied. Ze omvatten: Magis, Alessi, Camper, Cappellini, Flos, Rado Watch, Rosenthal, Rowenta, Samsung Electronics, Sony Design, Vitra, enz.
Floris Hovers
Floris Hovers werd geboren in 1976 in Raamsdonksveer, in het zuiden van Nederland. Na een basisopleiding bouwkunde en reclame- en presentatietechnieken in Utrecht, studeerde hij aan de Design Academy Eindhoven, waar hij in 2004 afstudeerde.
In 2006 startte hij zijn eigen ontwerpstudio en werkplaats in Raamsdonksveer. Een eenvoudige en eenvoudige benadering van technieken en materialen is essentieel voor Hovers om zijn visie en werkwijze over te brengen.
Eenvoudige en gemakkelijke industriële vormen en structuren spreken hem vaak aan, en hij vindt klein, naïef speelgoed en handgemaakte dingen ontroerend. Gefascineerd door zowel de idyllische werkplaats als de fabriek waar stukken in massa worden geproduceerd, wordt hij gedreven om tussen deze twee te twijfelen. Deze uitersten zijn een constante in zijn werk, dat hij omschrijft als industriële ambachten.
Hovers maakt voornamelijk zijn eigen werk; hij koestert het hele proces van idee tot eindproduct. Hij gelooft dat de ontwerper ook een ambachtsman kan zijn die zijn eigen ontwerpen realiseert. Naast het ontwikkelen van zijn eigen ontwerpen, werkt Hovers ook voor merken en fabrikanten zoals Magis.
Thomas Heatherwick
Heatherwick Studio, opgericht door Thomas Heatherwick in 1994, staat bekend om zijn werk op het gebied van architectuur, stedelijke infrastructuur, beeldhouwkunst, design en strategisch denken. Tegenwoordig werkt een team van 160, waaronder architecten, ontwerpers en makers, vanuit een gecombineerde studio en werkplaats in Kings Cross, Londen.
De kern van het werk van de studio is een diepgaande toewijding aan het vinden van innovatieve ontwerpoplossingen, met een toewijding aan artistiek denken en het latente potentieel van materialen en vakmanschap. Dit wordt bereikt door middel van een werkmethode van gezamenlijk rationeel onderzoek, uitgevoerd in een geest van nieuwsgierigheid en experiment.
Het werk van de studio omvat een aantal nationaal belangrijke projecten voor het Verenigd Koninkrijk, zoals het bekroonde Britse paviljoen op de Wereldtentoonstelling van Shanghai 2010, de Olympische ketel voor de Olympische Spelen van 2012 in Londen en de nieuwe bus voor Londen.
Hij heeft de Prins Philip Designers Prize gewonnen en was in 2004 de jongste beoefenaar die werd benoemd tot Royal Designer for Industry. In 2010 ontving Thomas de RIBA Lubetkin Prize en de London Design Medal als erkenning voor zijn buitengewone bijdrage aan design.
Konstantin Grcic
Konstantin Grcic werd opgeleid als meubelmaker aan de John Makepeace School for Craftsmen in Wood voordat hij Design studeerde aan het Royal College of Art in Londen. Tegenwoordig is Konstantin Grcic Design gevestigd in Berlijn en actief op verschillende gebieden, variërend van industriële ontwerpprojecten, tentoonstellingsontwerp en samenwerkingen in architectuur en mode.
Grcic definieert functie in menselijke termen en combineert formele strengheid met een aanzienlijke mentale scherpte en humor. Zijn werk kenmerkt zich door een zorgvuldig onderzoek naar de geschiedenis van kunst, design en architectuur en zijn passie voor techniek en materialen.
Tot zijn producers behoren naast Magis Artek, Authentics, Cassina, ClassiCon, Flos, Flötotto, Kettal, Laufen, Mattiazzi, Muji, Mutina, Nespresso, Plank, Serafino Zani en Vitra. Uit de mode- en lifestylesector behoren Audi, Hugo Boss, Issey Miyake, Louis Vuitton, Prada, Rado en smart/Daimler tot zijn klanten.
Veel van zijn producten zijn bekroond met internationale designprijzen. Hij ontving de Compasso d'Oro in 2001 voor de Mayday-lamp (Flos), 2011 voor de Myto-stoel (Plank) en 2016 voor de OK-lamp (Flos). Voor Tom en Jerry uit Magis' serie The Wild Bunch ontving hij in 2011 de German Design Award in Gold.
Naoto Fukasawa
Met zijn ontwerpen gewijd aan eenvoud en sublieme schoonheid, heeft Fukasawa ontworpen voor een breed scala aan toonaangevende merken wereldwijd in Italië, Duitsland, Amerika, Zwitserland, Spanje, China, Korea, Thailand, Taiwan, Singapore, Frankrijk, Portugal, Zweden en Finland, evenals het raadplegen en werken met Japanse grote bedrijven. Zijn ontwerpen bestrijken een breed scala aan gebieden, van elektronische precisieapparatuur tot meubels en interieurinstellingen.
Hij ontving talrijke nationale en internationale designprijzen. Zijn aan de muur gemonteerde cd-speler voor MUJI, luchtbevochtiger voor ±0 en de mobiele telefoons INFOBAR en neon voor au/KDDI maken allemaal deel uit van de permanente collectie van het Museum of Modern Art (MoMA) in New York.
In 2007 kreeg hij de titel Honorable Royal Designer for Industry (Royal Society of Arts), VK. De aan de muur gemonteerde cd-speler van MUJI maakt ook deel uit van de permanente collectie van het Victoria and Albert Museum, terwijl zijn HIROSHIMA fauteuil voor MARUNI deel uitmaakt van de permanente collectie van Designmusuem Danmark.
Ronan & Erwan Bouroullec
Ronan Bouroullec (geboren in 1971) en Erwan Bouroullec (geboren in 1976) werken al zo'n tien jaar samen. Hun samenwerking is een permanente dialoog, gevoed door hun verschillende persoonlijkheden en een gedeelde notie van toewijding, met de bedoeling om meer evenwicht en verfijning te bereiken.
In 1997 presenteerden ze hun Disintegrated Kitchen op de Salon du Meuble in Parijs, waar het werd opgemerkt door Giulio Cappellini, die hen hun eerste industriële ontwerpopdrachten gaf. De Bouroullecs werken sinds 2004 samen met Magis en ontwerpen twee complete meubelcollecties - Striped en Steelwood - evenals aanvullende projecten zoals Pila chair, Pilo table, Central en Tambour tafels, en dit jaar de nieuwe Officina-collectie.
Tegenwoordig ontwerpen Ronan en Erwan Bouroullec voor tal van fabrikanten, waaronder Vitra, Kvadrat, Magis, Kartell, Established and Sons, Ligne Roset, Axor, Alessi, Issey Miyake, Cappellini, Mattiazzi, Flos, Mutina, Hay en meer recentelijk Glas Italia en Iittala. Ze blijven ook hun eigen experimentele activiteit uitvoeren die essentieel is voor de ontwikkeling van hun werk in Galerie Kreo, Parijs, waar tussen 2001 en 2012 vier tentoonstellingen van hun ontwerpen werden gehouden.
Edward Barber & Jay Osgerby
De internationaal befaamde ontwerpers Edward Barber en Jay Osgerby richtten hun gelijknamige studio in 1996 op nadat ze waren afgestudeerd met een master in architectuur aan het Royal College of Art in Londen.
De door onderzoek geleide praktijk van Barber en Osgerby heeft collecties ontwikkeld voor Vitra, B&B Italia, Venini, Cappellini, Magis, Swarovski, Flos en Established & Sons, terwijl ze ook editie-meubels en eenmalige werken voor zowel particuliere als openbare opdrachten produceerde. Beide Honorary Doctors of Arts, Barber en Osgerby hebben internationaal lezingen gegeven en workshops gegeven in Ecal, Zwitserland, en het Vitra Design Museum. Hun werk wordt gehouden in permanente collecties over de hele wereld, waaronder het V&A Museum, Londen; Metropolitan Museum of Art in New York; Designmuseum in Londen; en het Art Institute of Chicago.
Naast hun gelijknamige studio richtten Barber en Osgerby in 2001 Universal Design Studio op, nu erkend als een van 's werelds meest innovatieve creatieve ontwerpadviesbureaus op het gebied van architectuur, interieurs en tentoonstellingsontwerp.
Ron Arad
Geboren in Tel Aviv in 1951, opgeleid aan de Jerusalem Academy of Art en later aan de Architectural Association in Londen, richtte Ron Arad in 1981 samen met Caroline Thorman de ontwerp- en productiestudio One Off op en later, in 1989, Ron Arad Associates architecture en ontwerppraktijk. In 2008 werd Ron Arad Architects opgericht naast Ron Arad Associates.
Hij was tot 2009 hoogleraar Product Design aan het Royal College of Art in Londen. Ron Arad ontving de London Design Week 2011 Medaille voor uitmuntend ontwerp en werd in 2013 Royal Academician van de Royal Academy of Arts.
Ron Arads constante experimenten met de mogelijkheden van materialen zoals staal, aluminium of polyamide en zijn radicale herontdekking van de vorm en structuur van meubelen hebben hem in de voorhoede van hedendaags design en architectuur geplaatst. Naast zijn studiowerk in beperkte oplage, ontwerpt Arad voor vele toonaangevende internationale bedrijven, waaronder Kartell, Vitra, Moroso, Fiam, Driade, Alessi, Cappellini, Cassina, WMF en Magis, evenals vele anderen.
Ron Arad heeft een aantal openbare kunstwerken ontworpen, meest recentelijk de Vortext in Seoul, Korea, en de Kesher Sculpture aan de Universiteit van Tel Aviv.
Anderssen & Voll
Torbjørn Anderssen en Espen Voll werden respectievelijk geboren in Elverum, 1976 en in Trondheim, 1965. Ze hebben allebei een creatieve achtergrond: Torbjørn is de zoon van een muzikant en een leraar, en Espen de zoon van een keramist en een architect. Na hun afstuderen aan de "Bergen Academy of Art and Design" en de "Oslo National Academy of Art", richtten ze in 2000 de ontwerpgroep Norway Says op. Norway Says was voorlopers in een groeiende internationale oriëntatie onder Noorse ontwerpers en trok tegelijkertijd internationale belangstelling voor de opkomende jonge designscene in Noorwegen.
Anderssen & Voll is opgericht in 2009. Hun werk strekt zich uit van textielontwerp via servies, verlichting en meubels tot elektronica voor enkele van Europa's meest gerenommeerde internationale merken. Ze hebben een absolute sleutelrol gespeeld bij het voorstellen van wat bekend staat als "New Nordic", door hun bijdragen voor bedrijven als Muuto, Kvadrat, Erik Jørgensen en Wrong for Hay. Hun werk resoneert ook goed met Italiaanse merken als Magis, Foscarini en Lapalma.
Het werken met de sterk contrasterende industriële culturen in de bergen van Noorwegen en in de Venetiaanse vlaktes is een voortdurende bron van inspiratie, evenals de bevrijdende mogelijkheden van grootschalig industrieel denken.